Bakeliet

 

Bakeliet is de allereerste synthetische plastic “phenol formaldehyde” en werd ontdekt  door de Vlaamse chemicus Leo Hendrik Arthur Baekeland (1863-1944) tijdens zijn werk in New York rond 1905.

 

Op 13 juli 1907 werd het eerste ‘hitte en pers patent’ verleend in de Verenigde Staten onder nummer 942699.

 

Vormvast en ongevoelig voor warmte

In zijn patent beschreef Baekeland hoe een phenol hars, op basis van eenvoudige componenten (Phenol en Formaldehyde) omgezet kon worden tot een chemisch inert, vormvast en temperatuur bestendig product, dat hij bakeliet noemde.

 

Hij beschreef niet alleen hoe dit hars, maar ook hoe afgeleide producten gemaakt moesten worden. Tegelijk gaf hij aan welke techniek noodzakelijk was om een commercieel, technisch hoogwaardig thermohardend product te verkrijgen. Tot dan toe was het nog niemand gelukt om dat voor elkaar te krijgen.

 

Bij thermoharders word het materiaal steeds harder naarmate de temperatuur stijgt. Deze onomkeerbare chemische verandering leid tot de vorming van een vormvast product dat ongevoelig is voor warmte.

 

General Bakelite Company

In 1910 richtte hij de General Bakelite Company op. Het nieuwe product genaamd bakeliet was een groot succes en veroverde de wereld, vooral omdat het door een constante kwaliteit, massa productie mogelijk maakte. Allerhande gebruiksvoorwerpen konden voortaan in grote hoeveelheden gemaakt worden.

 

Bakeliet werd het materiaal van 1001 toepassingen, met uitgebreide mogelijkheden voor industrie, de bouwsector en gewoon voor thuis.

de Chemicus Leo Baekeland

Bakeliet in de volksmond

Bakeliet is tegenwoordig een algemeen gebruikte term om diverse soorten plastics te omschrijven. Antiekhandelaren en -verzamelaars gebruiken hem om het donker gemarmerde, bruine plastic aan te duiden.

 

Met phenol worden de meer gekleurde, transparante en andere plastics bedoeld. Technisch gezien is dit onjuist, maar dit woordgebruik is wereldwijd dusdanig ingeburgerd, dat het daardoor algemeen geaccepteerd wordt.

 

Bakeliet was overigens niet de allereerste kunststof. Halverwege de 19e eeuw is celluloid uitgevonden, een semi synthetisch plastic. Celluloid is echter zeer brandbaar, waardoor het nog maar weinig gebruikt wordt.

 

Het fraaie bakelieten verleden weer tot leven gebracht

Met New Bakelite komen we tegemoet aan de grote vraag naar bakelieten items. We combineren het gemak en de veiligheid van nu met de look van toen.

 

We zijn er trots op dat we daardoor kunnen bijdragen aan verbouwingen, restauraties en stijl-correcte nieuwbouw in het binnen- en buitenland.

 

Neem een kijkje in onze webshop en stuur gerust een mailtje naar Elina Poppe als u meer wilt weten over bakeliet of (de toepassing van) bakelieten producten.

Ook een prachtig bakeliet product in huis?